Vilka är vi?

Ayurveda Göteborg är en bifirma till Syneidos Kvalitetslitteratur. Några av våra medarbetare är:


Stefan Lagrosen
Dr Stefan Lagrosen forskar och undervisar om hälsa i arbetslivet. Han är också certifierad Maharishi Ayurveda Wellnesskonsult, licensierad personlig tränare, diplomerad löpcoach och certifierad lärare i Maharishi Yoga Asanas med mer än 30 års egen erfarenhet av Ayurveda.  Följ Stefans blogg
Följ Stefans Ayurvedasida på Facebook
Yvonne Lagrosen
Dr Yvonne Lagrosen är docent i kvalitetsutveckling. Hon undervisar och forskar bland annat om arbetsrelaterad hälsa med koppling till kvalitetsutveckling. Hon är också auktoriserad lärare i Transcendental Meditation, certifierad medvetanderådgivare, Maharishi ädelstensljusterapeut och Maharishi Aromaterapeut med mer än 25 års egen erfarenhet av Maharishi Ayurveda och Maharishi Yoga Asanas.

Ayurveda

Ayurveda är världens äldsta hälsosystem. Det har bevarats i Indien i tusentals år. Och kunskapen är oerhört avancerad. Exempelvis beskrev Ayurveda i detalj hur blodcirkulationen fungerar tusentals år innan William Harvey gjorde samma upptäckt på 1700-talet och västerlandets medicinska kunskap började utvecklas. Inom Ayurveda tar man särskilt hänsyn till att vi människor är olika. Det som är bra för en människa är inte nödvändigtvis bra för en annan. Och det som är bra för en människa vid ett tillfälle kan vara skadligt vid en annan tidpunkt. Därför lägger man stor vikt vid att ta hänsyn till varje människas specifika konstitution och vilka specifika obalanser man har. Ayurveda ser också människan som en del av naturen. Alla behandlingar och terapier är därför naturliga och går ut på att skapa inre och yttre balans. Det är därför Ayurveda är så oerhört effektivt.

Men intill nyligen var hälsosystemet ganska fragmenterat. Tidens långa lopp hade gjort att kunskapen ha urholkats. Inte minst berodde detta på att Indien under flera århundraden har varit koloniserat, först av mogulerna och sedan av britterna. De undertryckte den inhemska kunskapen. Och när sedan Indien frigjordes satte man större tilltro till kolonisatörernas västerländska vetenskap än sin inhemska visdom. Därför var Ayurveda inte det kompletta system som det en gång varit. Man kände till olika delar till exempel att vissa örter hjälper mot vissa åkommor och att vissa behandlingar var effektiva för att befrämja hälsa. Men ingen hade något grepp om helheten. Så var situationen ända fram till början av 1980-talet.

Det var i det läget som Maharishi Mahesh Yogi engagerade sig i Ayurveda. Han hade i ett par decennier arbetat intensivt med att sprida tekniken Transcendental Meditation, TM, över världen. Han hade sett TM:s effekter i att utveckla medvetandet och vilka goda effekter det gav på hälsan. Han insåg därför att grunden till hälsa ligger i medvetandet, det är därifrån som helheten kan skapas. Därför förstod han att nu var tiden kommen att återuppväcka Ayurveda till dess forna glans.

Han grep sig an detta projekt med full energi och fokus. Från Indiens olika hörn samlade han de främsta experterna inom var och en av de olika delarna av Ayurveda. Tillsammans arbetade de intensivt med sin kunskap, med sin erfarenhet och med de gamla texterna. Ur detta arbete uppstod så den nyuppväckta helhetsversionen av Ayurveda; den fick namnet Maharishi Ayurveda.

Sedan dess har Maharishi Ayurveda spridits över världen och många människor har fått njuta av dess effektivitet; bland annat vi själva som har använt detta hälsosystem i många år och imponerats av hur välgörande det är.

De tre doshorna är centrala begrepp inom Ayurveda. Se en kort introduktion till dem här.